Verslag najaarskamp 2019

Stichting Vrouwen voor Vrouwen al twee weken hard aan het werk in Nepal

 

Vanaf 17 november is het team van gynaecologen (dokter Vivianne, Thierry en Hans) in twee ziekenhuizen (Scheer Memorial en Man Mohan Teaching Hospital) aan de slag met het ondersteunen van Nepalese gynaecologen bij prolaps-operaties. Er zijn inmiddels 50 vrouwen geopereerd en de meesten van hen zijn alweer thuis of onderweg naar huis. Deze week worden nog ca 10 operaties uitgevoerd. Na vertrek van ons team zullen de Nepalese gynaecologen de vrouwen die nog niet aan de beurt gekomen zijn maar wel geselecteerd voor een operatie, alsnog zelf opereren.

 

Op 24 november heeft een intensieve teamtraining van Nepalese en Nederlandse zorgverleners plaatsgevonden in Kathmandu waarna de volgende dag het 16-koppige Nederlands/Nepalese team onder leiding van dokter Angela in drie auto’s volgepakt met onderwijsmateriaal, pessaria en een mobiele onderzoeksbank in Gorkha is aangekomen. Van dinsdag 26 t/m vrijdag 29 november zijn in Asrang, Borlang en Dhava in totaal 571 vrouwen gezien waarvan 178 (30%) met een matig tot ernstige prolaps. De lokale Auxiliairy Midwives (ANM’s) hebben dus een goede training gehad in het plaatsen van pessaria!

 

De betrokkenheid van de lokale overheid in Gorkha is heel groot. Niet alleen bij de dagelijkse openingsceremonie, maar ook bij het uitvoeren van de werkzaamheden zijn zij ter plaatse. Zo is in Asrang een fourwheeldrive ingeschakeld om de vrouwen die (te) ver weg wonen van de Healthpost op te halen zodat ze toch nog onderzocht kunnen worden.

 

Deze week wordt het veldwerk voortgezet in nabijgelegen dorpen: ook hier worden weer ca 150 vrouwen per dag verwacht. Op 7 december sluiten we dit najaarskamp af en wensen we alvast alle vrijwilligers een hele goede thuisreis.