Fietsen in Nepal voor Vrouwen voor Vrouwen!

Dat heeft Simonette Wiesman begin dit jaar gedaan. Samen met Mark Koelen van Cycling for Stars. In totaal fietsten ze 1500 km door de Himalaya: van Kathmandu naar Pokhara en via het zuiden van Nepal weer terug naar Kathmandu. Speciaal voor de ‘vergeten’ vouwen in de afgelegen berggebieden in Nepal.

 

Onderweg bezochten Simonette en Mark een aantal plaatsen waar Vrouwen voor Vrouwen actief is geweest in de afgelopen jaren. Zoals het ziekenhuis in Pokhara en het bergdorp Chitre op 2.500 m hoogte in Parbat. Om met eigen ogen te zien hoeveel de medische hulp betekent voor vrouwen. En hoe onze hulp bijdraagt aan een beter leven. 

 

Van de ervaringen en belevenissen op de fiets in Nepal schreef Simonette een fantastisch reisverhaal, geïllustreerd met prachtige foto’s: zie https://www.polarsteps.com/SimoonWies/372922-fietsen-voor-vrouwen-in-nepal

 

Iedere gereden kilometer was het meer dan waard, dankzij de sponsoring door het thuisfront, vertelde Simonette. Helemaal mee eens, want wij ontvingen afgelopen week een cheque 1.500 euro voor Vrouwen voor Vrouwen! 

 

 

Worldschool Event 2018 te Castricum

02-04-2018

 

Van 2 middelbare scholen in Nederland hebben leerlingen voor hun profielwerkstuk in samenwerking met de Worldschool een opdracht van de stichting Vrouwen voor Vrouwen gekozen.

Een opdracht was: Make a powerful educational programme for the prevention of pelvic organ prolaps  for students in their final year of a secondary school in rural Nepal.

Shamaya Franx, Adriaan Teunissen, Stefan Hagendijk en Hod Cohen van Calvijn Groene Hart in Barendrecht en Sophie Oberink en Bronwyn Bakker van het Jac. P. Thijsse College in Castricum hebben zich fantastisch van deze opdracht gekweten. Zij hebben zich verdiept in alle aspecten van de POP zowel medisch als sociaal en nagedacht hoe je deze problematiek op een leuke, inspirerende manier bij scholieren onder de aandacht kunt brengen.

Doel was om jonge meisjes en jongens in ruraal Nepal te bereiken, om voor het huwelijk kennis te nemen van de oorzaken van prolaps en de eventuele mogelijkheden om het ontstaan van prolaps zoveel mogelijk te voorkomen, maar in ieder geval een bewustwordingsproces hiervan op gang te brengen.

Beide groepen hebben een onderwijsprogramma gemaakt, waarbij gymnastiek, dans en zang een rol speelden om op een leuke manier bekkenbodemoefeningen onder de aandacht te brengen.

Sophie en Bronwyn hebben deze les uitgeprobeerd in hun eigen klassen om te kijken hoe dit programma uitwerkte op hun medeleerlingen. Na een wat giechelig begin, bleken de leerlingen werkelijk geïnteresseerd in het probleem en gingen dit ook delen met anderen.

We gaan zeker kijken hoe we dit programma kunnen implementeren op de scholen die we weer gaan bezoeken in ruraal Nepal.

 

De kerkelijke gemeente van Deil/Enspijk sponsort 6000€

05-02-2018

Foto door: Gert van Weelden.

 

Sonja Mulders (doktersassistente) en Nettie Schaafsma (huisarts - beiden werkzaam in Huisartsenpraktijk Deil) kregen gisteren van Marianne Schotsman een enorm bedrag van 6000€ uitgereikt.

Vorig jaar heeft Sonja een praatje gehouden in de gemeente Deil over Vrouwen voor Vrouwen. Ze is zelf meegeweest samen met Nettie met het najaarskamp 2014. De kerkelijke gemeente van Deil-Enspijk heeft daarna een inzameling gehouden en dit enorme bedrag gesponsord. Waarvoor onze grote dank. 

 

Vrijwilligersdag 2017

08-01-17

 

Zondag 8 januari 2017 vond de vrijwilligersdag van vrouwen voor vrouwen plaats. Het was een zeer geslaagde dag met veel herinneringen, enkele presentaties en inspirerend toneel door Anoek Nuyens.

 

De dag begon met het binnendruppelen van veel oude bekenden met een gezamenlijke passie, namelijk ons werk in Nepal. Onder genot van een kopje thee en een zoete koek werden oude herinneringen opgehaald aan diverse expedities naar Nepal. Ook werd er bij menigeen getoetst of de herinnering nog klopten met het huidige Nepal, wat zeker na de aardbeving veranderd is. Ondertussen werd er ook nieuwsgiering gekeken naar het toneel, waar Anoek Nuyens al bezig was haar decor op te bouwen.

 

Na de zaal te hebben verbouwd, werd het spits afgestoken door Loes. Zij hield een mooie presentatie over de kracht van Nepal, waarmee voornamelijk de vrouwelijke gezondheids-vrijwilligers werden bedoeld. Deze vrijwilligers zijn het hart van de samenleving en hebben er onder andere aan bijgedragen dat het sterftecijfer van moeders en kinderen rond de geboorte extreem is gedaald. Ook zijn zij degenen die de coninuiteit waarborgen voor de zorg voor verzakkingen bij vrouwen. Hierna volgde Molly met de presentatie van een mooie evaluatiestudie van onze werkzaamheden in het district Dhading. Deze studie toont ons dat de door ons opgeleide Nepalese gezondheidsmedewerkers beter op de hoogte zijn van risicofactoren, klachten en behandeling van verzakkingen (POP). 
Hierna werd er een nieuw promotiefilmpje gelanceerd, gefilmd en ingesproken door Esther van jong vrouwen voor vrouwen. Kijk hier voor het resultaat.

 

Het slotstuk werd ingevuld door Anoek Nuyens met haar toneelstuk Hulp. Zij liet ons deelgenoot maken van haar eigen gedrevenheid, gedachten en twijfels bij het overnemen van een stichting voor ontwikkelingshulp van haar oud-tante. Hierna volgde een mooie discussie over de motivatie, invulling, zin en onzin van ontwikkelingshulp. Hoe kunnen we helpen zonder afhankelijkheid te creeeren? En waar komt eigenlijk de motivatie vandaan om ontwikkelingshulp te verlenen?

Al met al was het een gezellige en inspirerende dag!

 

  

Presentatie Molly                                         Anoek Nuyens met Hulp

 

CBF keurmerk

30-09-16

 

Fantastisch nieuws! Op 15 september 2016 heeft het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) de stichting Vrouwen voor Vrouwen het predicaat "Erkende Organisatie" verleend. Deze erkenning is verkregen na een uitgebreide toetsing van de inhoud en werkwijze van vrouwen voor vrouwen. Hopelijk vertaalt deze erkenning zich in een succesvolle fondsenwerving in de (nabije) toekomst. 

 

Vruchtbare beleidsafspraken in Nepal​

30-03-16

 

De afgelopen maand zijn bestuursleden Tineke en Dorien in Nepal geweest om weer plannen te maken voor de toekomst en de huidige status op te nemen van het Nepal na de aardbeving en na de grensblokkade. De impact van de aardbeving is nog steeds overal zichtbaar als een diep litteken in de samenleving. Er zijn nog veel ingestortte gebouwen zichtbaar en de gebouwen die nog wel overeind staan, staan veelal leeg vanwege het instortingsgevaar. Maar gelukkig blijkt ook de ongelooflijke veerkracht van de Nepali en hun wilskracht om dit prachtige land weer verder op te bouwen.


Tineke en Dorien hebben onder andere veelvuldig contact gehad met onze Nepalese collega Bishwa. Verder zijn er constructieve gesprekken geweest met de organisaties Karuna en Rhest. Tevens zijn ook de nauwe contacten met de overheid aangehaald en we hebben al het vertrouwen in de toekomstige samenwerking.


In ieder geval staat er voor aankomende april weer een nieuw gynocamp op het programma, waarvoor ook een Nederlandse delegatie voor zal afreizen naar Nepal. Een jaar na de aardbeving kijken we hier ontzettend naar uit!

Meeting met Dorien, Uma, Hoofd DHO Parbat, Bishwa en Tineke (niet op de foto)

 

Loes Harmsen nieuwe voorzitter

 

Afgelopen bestuursvergadering is Loes Harmsen unaniem verkozen tot de nieuwe voorzitter van vrouwen voor vrouwen. Zij neemt de voorzittersrol over van Marijke van den Berg. Marijke is afgelopen december afgetreden als voorzitter aangezien zij gevraagd is voor een erefunctie binnen de kinder-hematologie, welke niet te combineren was met de voorzitters rol.

Loes is al vanaf 2005 betrokken bij vrouwen voor vrouwen als gynaecoloog. Zij heeft zich altijd in het bijzonder ingezet voor de zorg in de Nepalese ziekenhuizen, onderwijs en onderzoek. Loes heeft door haar jarenlange ervaring een zeer breed netwerk opgebouwd, zowel in Nepal als in Nederland. Verder is ze geroemd om haar altijd bevlogen en kordate optreden.

 

Het bestuur is ervan overtuigd dat Loes haar nieuwe functie binnen het bestuur fantastisch zal vervullen!

 

Vrijwilligersdag

10-01-16

 

Zaterdag 9 januari hebben we een zeer geslaagde vrijwilligersdag gehad. Het was een zeer inspirerende dag waarbij er naast de gezelligheid ook veel informatie werd uitgewisseld.

 

Loes Harmsen heeft een mooie presentatie gegeven over haar ervaringen in november. Er is veel goed werk verricht en een Nepalees team heeft zelfstandig ook een veldkamp opgezet. Wij zijn er trots op dat we dit ondanks alle tegenslagen hebben bewerkstelligd. 

Ook bleek nogmaals dat de bevalsetjes van Agnes Kaslander met zeer veel enthousiasme zijn ontvangen. De tekorten zijn momenteel zo groot, dat zelfs zo'n kleine gift een groot verschil kan maken! 

 

Ook werden de vrijwilligers bijgeschoold en er werd een terugkoppeling gegeven van de follow-up onderzoeken. Het is geweldig te zien dat ons werk een grote meerwaarde heeft betekend in het leven van vele vrouwen!

 

Verder was er de lancering van ons nieuwe promotiefilmpje. Wij zijn er trots op en zie hier het resultaat!

 

Presentatie follow-up onderzoek op congres van essential medicine​

18-10-15

 

Op vrijdag 16 oktober 2015 presenteerde Irene Beune de resultaten van de follow-up studie in Dhading district op een congres van de Nederlandse vereniging van tropengeneeskunde over essential medicine. Uit ons onderzoek is gebleken dat  de lokale bevolking goed op de hoogte is van het bestaan van de gynocamps van de stichting. Maarliefst 91% van de ondervraagde vrouwen wist ervan! De belangrijkste reden om geen gebruik te maken van de faciliteiten van de gynocamps, was dan ook dat deze vrouwen geen klachten van utero-vaginale prolaps hadden. Er valt wel nog winst te behalen in het motiveren van vrouwen om te verschijnen voor follow-up.

 

  Aan het einde van de dag kregen we mooie complimenten van de dagvoorzitter over het verrichtte  onderzoek en werden inspirerende ideeën voor de toekomst uitgewisseld! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blokkade aan de Indiase grens zorgt voor beperking najaarskamp

11-11-15

 

Al sinds eind september is er sprake van een grensblokkade tussen India en Nepal. Deze blokkade is door India opgeworpen als reactie op een nieuwe grondwet in Nepal. Deze wet verdeelt het land in 7 provincies. Echter gaan de grenzen van deze provicies dwars door het land van de voorouders van de Madhesi. De Madhesi zijn een etnische minderheid in Nepal en zij vinden hun oorsprong in India. Verder zijn de Madhesi bang dat ze te weinig inspraak zullen krijgen. Ook binnen Nepal zijn er veelvuldig grimmige protesten door de Madhesi.

 

Sinds de aardbeving van april zijn belangrijke handelroutes via China onbegaanbaar geworden en is Nepal voor een groot gedeelte afhankelijk van de Indiase grens voor import van produkten. Door de blokkade dreigen er grote tekorten in Nepal van onder andere hulpgoederen, medicijn en brandstof. Zorgen over de veiligheid van de vrijwilligers, brandstof en bevoorradingsproblemen hebben ervoor gezorgd dat enkel L. Harmsen (gynaecoloog) naar Nepal gaat om daar samen met Nepalese vrijwilligers het onderste uit de kan te halen voor de gezondheid van de Nepalese vrouw.

Rij van voertuigen voor de brandstofvoorziening.

Bron: thehimalayantimes.com

 

Van noodhulp naar lange-termijnhulp en toekomstplannen

24-09-2015

 

Klik hier voor een verslag van de gegeven noodhulp, de huidige bezigheden van de stichting en onze toekomstplannen.

 

 

 

aardbeving in Nepal

07-05-2015

Grote actie door Stichting Vrouwen voor Vrouwen opgestart in Noord Dhading

 

Het geld zal zorgvuldig besteed worden voor de bevolking van Nepal. We denken aan herstel van gezondheidsposten in ons werkgebied of aan andere opbouwende activiteiten op medisch gebied. Hierover gaan we ons deze week verder beraden samen met onze partners in Nepal. Wij zullen zorgen dat het geld goed besteed zal worden op de juiste plaats. 

Het aantal doden blijft maar op lopen. We hebben contact gehad met de meeste van onze vrienden en bekenden en voorzover we weten zijn allen in leven. Het Scheer Hospital en het Dhulikhel Hospital staan nog overeind maar er is veel schade in de omgeving. De aardbeving heeft vooral huisgehouden in het centrale en westelijke deel van Nepal. Het district Dhading waar we veel werken is fors getroffen en waarschijnlijk Parbat, ons focusdistrict ook. De  berichtgeving van de landelijke gebieden is schaars, daar de infrastructuur fors beschadigd is.Zie het algemene nieuws, ook op CNN en BBC en deze link van Lex Kassenberg(tot eind dit jaar lid van ons Nepalees bestuur). http://www.volkskrant.nl/buitenland/ineens-is-je-eigen-stad-verwoest~a3982225/

 

We leven dag en nacht mee met Nepal en onze vrienden en volgen het nieuws op de voet. Er is regelmatig contact met Deepti, onze oud coordinator die in Oslo zit en met onze Nepalese vrienden, wanneer dat maar mogelijk is.Zij heeft berichten uit de eerste hand. We wensen alle Nepalezen heel veel kracht om dit te boven te komen.

 

Oprichting "Jong Vrouwen voor Vrouwen​"

15-04-2015

 

Vrouwen voor vrouwen: ervaren artsen die hun kennis en kunde overdragen aan de vrouwen in Nepal. Al jaren een geweldig initiatief, een ge-oliede machine.

Echter, verjonging in deze groep artsen is ook essentieel voor het voortbestaan van de stichting: nieuwe, verfrissende ideeën, meer aansluiting bij de jonge artsen in Nepal, kennis over de nieuwste communicatiemiddelen en ook niet onbelangrijk: nog jaaaaaaren voor de boeg om actief betrokken te zijn bij Vrouwen voor Vrouwen. Vandaar dat er een nieuwe groep binnen de stichting is gevormd: 'Jong Vrouwen voor Vrouwen', aangevoerd door Heleen Lammers, huisarts i.o. die al enkele keren met een team mee geweest is naar Nepal. 

Wij ondersteunen het bestuur op verschillende vlakken, waarbij te denken valt aan het onderhouden van de social media en zo de contacten met de artsen en verpleegsters in Nepal. Tevens zullen er op iedere missie 2 jonge artsen mee naar Nepal gaan, om van de 'oude rotten in het vak' de fijne kneepjes te kunnen leren! De eerste twee artsen van onze groep zitten inmiddels vol enthousiasme in Nepal! We gaan ervoor!

 

 

 

 

 

 

Deelnemers van links naar rechts: Irene Beune, , Lishia Oei, Rinske Tanis, Esther de Graaf, Heleen Lammers, (Sophia Habets en Tobias Nijman niet op de foto). 

 

Voorjaarsteam vertrekt in het Paasweekend​

30-03-2015

 

Zes Nederlandse artsen en assistentes laten dit jaar de Paaseieren voor wat ze zijn en vertrekken naar Nepal waar ze op 6 april starten met het voorjaarskamp in het district Parbat. We zijn in Parbat in November begonnen met een nieuwe driejarig project, na afronding van ons project in Dhading. In Dhading zijn we bezig met een zgn ” exit strategy”. Uiteraard doen we alles weer samen met onze partner Rhest, met Uma Lohani als trouwe organisator van het kamp.

 

 

 

Oud voorzitter Molly Verdegaal ontvangt koninklijke onderscheiding.​

11-12-14

 

Op 11 december 2014 werd voorzitter en oprichter van Vrouwen voor Vrouwen geridderd door de burgemeester van Geldermalsen. Het jarenlange noeste werk van Molly heeft hiermee een bekroning gekregen. Met een uitstraling over alle vrijwilligers en medewerkers van VvV, in Nepal en in Nederland.

 

 

Persbericht in het Nieuwsblad Geldermalsen:

"Molly Verdegaal uit Tricht werd donderdagmiddag 11 december compleet verrast toen zij in het Dorpshuis Tricht van burgemeester Miranda de Vries te horen kreeg dat zij benoemd was tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het was voor de burgemeester de eerste keer dat zij deze hoge Koninklijke onderscheiding mocht uitreiken.
Met name het baanbrekende werk van Verdegaal op het gebied van ontwikkelingssamenwerking was reden voor de toekenning van deze bijzondere onderscheiding. Zij werkte tussen 1978 en 1981 als tropenarts in Kenia en bleef nadat zij huisarts in Spijkenisse werd daar als vrijwilliger terugkeren. In 2002 was zij oprichtster van de Stichting Vrouwen voor Vrouwen. Deze stichting zet zich in voor de vrouwengezondheidszorg in Nepal. Eén van de grootste medische problemen in Nepal is de bekkenbodemproblematiek onder vrouwen, in het bijzonder de zeer ernstige en invaliderende verzakkingen, veelal na het veel en jong krijgen van kinderen. Naast het opsporen en behandelen van vrouwen met een baarmoederverzakking zet de stichting in voor voorlichting en kennisoverdracht. Met name dat laatste is van wezenlijk belang om ontwikkelingslanden de kans te bieden zichzelf te ontwikkelen naar steeds meer zelfstandigheid. Verdegaal werd geroemd om die visie op ontwikkelingswerk en ook de drive om die uit te dragen en te verwezenlijken. Het project Vrouwen voor Vrouwen is daar een goed voorbeeld van. Zelf gaf zij aan overdonderd te zijn. Een lintje, laat staan de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau had zij totaal niet verwacht. ,,Ik had het niet kunnen doen zonder de samenwerking met anderen,'' liet zij weten. ,,Ik draag dit lintje dan ook op aan alle vrouwen in Nepal en alle mensen die meegeholpen hebben deze droom van mij waar te maken "  

                     

Ereleden VVV

14-11-14

 

Op 14 November 2014 is in Nepal onze stichting gehuldigd doordat drie VvV 'ers tot erelid van de Nepalese Vereniging van Gynaecologen zijn benoemd.

Tijdens de viering van de 25ste verjaardag van de NESOG, de Nepalese gynaecologen vereniging, werden Prof. Mark Vierhout, adviseur en Loes Harmsen en Molly Verdegaal, bestuursleden van Stichting Vrouwen voor Vrouwen benoemd tot ereleden voor het leven van de NESOG. De ereplakettes en versierselen werden uitgereikt door de Nepalese minister voor Gezondheid, Mr Shir Kragh Raj  Adhikari

o​nder toeziend oog van Prof Dr Pushpa Chaudhary, voorzitter van de NESOG. 

De feestelijke bijeenkomst werd bijgewoond door zestien Nederlandse vrijwilligers en bestuursleden, onze Nepalese programma coordinator Bishwa Nath Phoudyal, en onze partner van Rhest Dr Aruna Uprety en Uma Lohani. Een volle zaal Nepalese gynaecologen gekleed in prachtige sari's zette de feestelijkheden luister bij. De avond werd opgevrolijkt door Nepalese dansen waar de ereleden ook aan deel namen en afgesloten met een diner. Deze huldiging ervaren wij vooral als een erkenning en herkenning van het werk van de stichting in Nepal door Nepalese instanties. Wij zijn hier dan ook erg blij mee en hopen ons werk nog lang voort te kunnen zetten samen met Nepalese organisaties  als de NESOG.

.

 

Student nurses "Blij met beurzen"

In het studie jaar 2013-2014 kregen wederom zes Nepalese meisjes een kans om de opleiding tot verpleegkundige te volgen, met een studiebeurs van  Vrouwen voor Vrouwen. Ze zijn hier erg blij mee. Het verhoogt hun kans op een goede baan, waar

van ook hun hele familie  profiteert. Ze zijn wel verplicht om mee te werken in de kampen, wat ze erg leuk vinden. Na hun studie moeten ze zich blijven inzetten voor ons goede doel. Als ze een baan krijgen betalen ze jaarlijks 20 % terug. Dit geld komt weer ten goede aan neiwue studenten. In het jaar 2014-2015 worden tien beurzen uitgegeven. Bent U geinteresseerd om het rapport van Rhest over dit project te lezen klik dan hier.