Voorjaarskamp 2017

 

Twee keer per jaar gaat een team naar Nepal om een kamp te houden. Een team met Nepalese en Nedserlandse artsen en verpleegkundigen trekt naar een district en houdt gedurende twee weken spreekuur voor vrouwen met gynaecologische problemen. Dit voorjaar ging huisarts Sandra Bijl voor het eerst mee. Ze schreef een verslag van haar indrukken. Klik hier om het te lezen. 

 

 

Noodhulp aardbeving Nepal

 

Op 25 april jl werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving. Vele mensen kwamen om, raakten gewond, verloren hun huis. Ook is de infrastructuur zwaar getroffen en zijn veel voorzieningen zoals gezondheidsposten niet meer bruikbaar. Nog steeds zijn er naschokken in de omgeving van Kathmandu en leven mensen nog in angst.

Stichting Vrouwen voor Vrouwen kon dankzij allerlei donaties, in samenwerking met andere hulporganisaties uit Nederland en Nepalese organisaties, direct noodhulp bieden in het zwaar getroffen district Dhading. Nadat de eerste noodhulp werd geboden, kon er worden nagedacht over hoe te helpen bij de wederopbouw.

 

Al snel was de stichting het er over eens dat we ons wilden concentreren op het district Dhading. Vele gezondheidsposten werden hier door de aardbeving verwoest. Onze Nepalese collega Bishwa is in gesprek met de districtshoofden en andere hulporganisaties hoe deze posten het beste weer opgebouwd kunnen worden. Dit vraagt veel planning en overleg, de situatie blijft nog te onduidelijk om concrete plannen te maken. Verwacht wordt dat er later dit jaar ruimte zal zijn om hier hulp te kunnen bieden.

 

Klik hier voor een samenvatting van de berichtgeving.

 

2015 Voorjaar

 

Vlak voordat de verschrikkelijke aardbeving in Nepal heeft plaatsgevonden is er een medisch team in Nepal actief geweest. Ondanks de ernst van de aardbeving en de gevolgen voor het land, wil ik u toch op de hoogte brengen van het resultaat van deze missie. Het programma is wederom erg succesvol geweest. In het nieuwe district in Parbat zijn, bij de veldkampen, in verschillende dorpen in totaal bijna 1000 vrouwen gezien. Daarnaast zijn er maar liefst 21 lokale gezondheidswerkers opgeleid, een mooi resultaat na twee weken werk!

 

Lees voor levendige en meer gedetailleerde informatie het verslag van Agnes Kaslander, Verpleegkundige.

 

2014 Najaar

 

Dit najaar zijn, naast bestuursleden, drie teams in Nepal actief geweest. Een gynaecologen team, een veldwerk team en een evaluatie team. Het programma was erg succesvol. Er zijn in een nieuw district, Parbat, 800 vrouwen gezien in het veldkamp, 80 vrouwen zijn geopereerd in twee ziekenhuizen, (Scheer MH in Banepa en Manmohan in Kathmandu). Zes gynaecologen i.o. hebben aan het operatie programma meegedaan. 15 lokale gezondheidswerkers zijn getraind in het veld, naast onze eigen student nurses en twee Nepalese artsen.

In acht dorpen in Sindupalchowk en Dhading zijn gezondheidswerkers geinterviewd om het resultaat van ons werk te evalueren. Resultaten en verdere verslagen volgen.

De bestuursleden hebben zich bezig gehouden met organisatorische zaken, deels ook deelgenomen aan de teams.

Hier vind U enkele verslagen van deelnemers.

Fotoboeken volgen nog.

Verslag verpleegkundige Yda de Boer, Gyneacologen team

Verslag huisarts Lonnie ter Braak, Veldteam

 

 

2014 voorjaar.

Nettie Schaafsma, huisarts ging  voor de tweede keer mee naar Nepal  met het veldkamp, vergezeld door twee medewerkers uit Huisartspraktijk Deil. Voor Sonja en Annelies was het de primeur: een hele ervaring. Het verslag van Nettie geeft een hele goede indruk van de omstandigheden waaronder het team werkt. Lees hier haar verhaal.